SMS-Lån/Mobillån

SMS-lån eller mobillån är en extremt dyr låneform som vi vill varna för. Denna typ av lån har många andra namn förutom sms-lån och mobillån, bl.a. snabblån, microlån, minilån, telefonlån, webblån, m.fl. Räntan på dessa typer av lån är mycket hög, inte sällan en årsränta på hundratals procent.

Anledningen till att så många ändå ansöker om SMS-lån är att de är mycket lätta att få och betalas ut direkt till ditt bankkonto, ofta inom någon timme från att du ansökt om lånet.

Att många idag kan låna trots att de saknar tillräcklig återbetalningsförmåga är ett problem som Kronofogden fört fram under flera år.

Hur stort är problemet med SMS-lån?

Under 2009 fick Kronofogden in över 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda SMS-lån. Det var en ökning med 30 procent jämfört med 2008 då Kronofogden fick in 36 000 ansökningar.

Antalet obetalda sms-lån har minskat drastiskt senaste året. Under första halvåret 2010 inkom 15 939 ansökningar avseende obetalda sms-lån. Det är en minskning med 32 procent jämfört med samma period 2009. Då inkom 23 465 ansökningar.

– Vi har fått många signaler om att personer tar dessa lån för att betala andra räkningar och skulder, särskilt nu under lågkonjunkturen, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

Se statistik från Kronofogden för första halvåret 2010.

Vad görs för att stävja problemen med SMS-lån?

– Vi hoppas att vi vinner gehör för våra förslag i det lagförslag som regeringen skickat på remiss, om bland annat en grundligare kreditprövning och att det kan minska obetalda SMS-lån som ett snabbspår in i skuldfällan, säger Janne Åkerlund. Effekterna av en ny lagstiftning kommer vi dock tidigast att kunna se när lagen börjar tillämpas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *